In principiu un blat dublat se realizeaza destul de simplu, se “taie” doua panouri de pal melaminat identice ca dimensiuni, se “lipesc” cu vreun adeziv sau chiar cu holtzsuruburi, se cantuiesc si gata blatul dublat.

Profesionistii stiu ca de fapt nu este chiar asa de simplu, problemele apar in momentul in care vrem sa “lipim” piesele (in vederea aplicarii canturilor) de cele mai multe ori panourile nu sunt taiate “in vinclu” si deci marginile nu pot fi aliniate perfect, sau la momentul “lipirii” panourile s-au decalat putin, ori holtzsuruburile au “tras”, etc …

O solutie ar fi sa marim dimensiunile panourilor respective cu cativa milimetri, sa realizam “lipirea” de mai sus si ulterior sa “barbierim” acei milimetrii, aducand panoul la dimensiunile necesare.

Astfel canturile se vor aplica fara probleme intrucat marginile pieselor nu vor avea decalaje.

Destul de simplu, dar cum sa generam acele dimensiuni “marite” intr-un mod automatizat ?

Problema apare in PRO100 acolo unde blatul respectiv trebuie sa fie afisat in cotele finale, de exemplu 800×800, dar totusi in lista de panouri din AACOM++ el trebuie sa “ajunga” cu dimensiunile marite in vederea “barbieririi”, de exemplu 803×803, hmm…

Pentru acest lucru am realizat o functie avansata si totodata simplu de utilizat, dupa cum urmeaza:
– in denumirea panoului (definit in PRO100), se introduce urmatorul cod “{L/W}”, unde “L” se inlocuieste cu dimensiunea ce se doreste a fi adaugata sau extrasa din lungimea panoului si “W” … blablabla … din latimea panoului.

Exemplu: “Blat de masa {3/3}” – deci la dimensiunea acestui blat (oricare ar fi ea in PRO100) se vor adauga automat 3 mm pe lungime si 3 pe latime, in momentul in care se exporta catre AACOM++.

(just to be sure: lungimea este dimensiunea paralela cu fibra … in cazul panourilor fara fibra lungimea este prima cota afisata)

Valorile pot fi si negative: “Front de usa {-3/-3}” – in acest caz cotele vor fi micsorate, acest lucru fiind util in cazul fronturilor de usi si sertare unde este necesara scaderea lufturilor de glisare de exemplu.

De asemeni o cota poate fi pe minus si alta pe plus, astfel ca o latura poate fi marita si alta micsorata.

Codul respectiv poate fi introdus oriunde in denumirea panoului, chiar si intre cuvinte, de exemplu: “Front sertar {-7/-5} cu manere ingropate”

Leave a Reply